Cosmetische tandheelkunde

Cosmetische tandheelkunde  (of  esthetische  tandheelkunde) is een vakgebied binnen de tandheelkunde waarin het uiterlijk van het gebit met tandheelkundige hulpmiddelen verfraaid wordt.

Gebruik wordt gemaakt van tandkleurige vulmaterialen, kronen en facings waarmee verbeteringen in vorm, stand en kleur van de tanden en kiezen kunnen worden gemaakt. Ook het bleken van verkleurde tanden en kiezen valt onder cosmetische tandheelkunde.

 

Heeft u bijvoorbeeld:

- Verkleurde tanden of vullingen
- Scheve tanden
- ‘Spleetjes’  tussen de tanden
- Zichtbare metalen kroonranden
- Onvolkomenheden van het tandvlees

En u wilt daar iets aan veranderen? Facings, kronen of  uw tanden bleken? Neem dan contact met ons op voor een gesprek over de mogelijkheden van cosmetische tandheelkunde. Zodat wij samen kunnen bekijken welke behandeling de beste oplossing biedt voor uw probleem.[accordion][accordion_toggle title="Witte vullingen"]Er zijn drie soorten witte vulmateriaal die door de tandarts direct in de mond kunnen worden aangebracht:  composiet, glasionomeer en compomeer . Het zijn materialen die verschillen van samenstelling. Composiet is de sterkste van de drie. Daarom wordt composiet het meest gebruikt.

 

Wit vulmateriaal is zeer geschikt om de vorm van de tanden te corrigeren. Bv. het opvullen van een spleetje tussen de voortanden.

 

Voordat de tandarts begint met het vullen van een gaatje, bespreekt hij de behandeling met u. Vervolgens zal hij u vragen of u een verdoving wilt. Als u kiest voor een verdoving, moet de verdoving eerst een aantal minuten inwerken. Vervolgens boort de tandarts het aangetaste gedeelte weg. Nadat de kies schoon en droog is gemaakt, kan de kies worden gevuld. Het gat kan worden opgevuld met een  composietvulling . In eerste instantie brengt de tandarts een soort lijm aan in de tand. Hierdoor hecht de vulling beter. Deze lijm wordt met blauw (koud) licht uitgehard. Vervolgens wordt het vulmateriaal in de vorm van een pasta in het schoongemaakte gaatje gestopt. Dan wordt het bijgewerkt en met behulp van het blauwe licht wordt de vulling uitgehard.

 

Indien nodig wordt de vulling met een boortje in vorm gebracht.

 

  • U wilt mooie witte tanden?
  • Of wilt u verlost worden van een spleetje tussen uw tanden?
  • Of een afgebroken tand laten repareren?

 

Met behulp van een zogenoemde facing kan de tandarts het uiterlijk van uw gebit verfraaien.
Een facing is een laagje tandkleurig vulmateriaal van composiet of een schildje van porselein. De tandarts plakt het vulmateriaal op de tand. Zo kan hij de vorm of de kleur van een tand veranderen. Ook kan hij spleetjes tussen tanden opvullen, afgebroken hoekjes repareren, gele of bruine tanden weer wit maken en scheve tanden maskeren.


Klik hier voor meer informatie